Mănăstirea Greco-Catolică Nima Râciului, Mureş

  • Hramuri: Adormirea Maicii Domnului și Înălțarea Domnului
Mănăstirea Greco-Catolică Nima Râciului, Mureş

Transmisiune în direct (LIVE):

  • -

Program liturgic:

  • -

Albume foto:

  • -

Materiale video:

  • -

Diverse:

  • -

Scurt istoric:

  • În comuna Râciu (Rîciu), numită în vechime Râciu de Câmpie, în care s-a născut marele reprezentant al Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, a existat o mănăstire. Astfel, istoricul și prelatul greco-catolic Zenovie Pâclișanu și istoricul ortodox Ștefan Meteș scriu, pe baza izvoarelor istorice, că la mănăstirea de la Râciul de Câmpie era în 1765 preot Gabor, cantor Pop Gavril, și clopotar Filip Cadar. 
  • În 1793 Gheorghe Șincai face, la rugămintea sătenilor, diferite propuneri către episcopul de la Blaj, Petru Pavel Aron, referitoare la veniturile mănăstirii. Atunci slujea aici un Popa Iosif. O parte a hotarului satului s-a numit ”Pădurea Mănăstirii” (cf. Zenovie Pâclişanu, ”Vechile mănăstiri româneşti din Ardeal”, în ”Cultura Creștină”, 1919, nr. 7-8, p. 163; Ștefan Meteș, ”Mănăstirile românești din Transilvania și Ungaria”, Sibiu, 1936, p. 135.)
  • Mănăstirea de la Nima Râciului este situată în Câmpia Transilvaniei, județul Mureș, protopopiatul Râciu, în parohia Nima Râciului, fiind așezată pe o suprafață de 1 ha teren, ce aparține Parohiei Nima Râciului. Așezată într-un cadru natural deosebit, la marginea unei păduri de brad, pe poala unui deal, a rămas implementată ca celebră, peste veacuri, exclamația ierarhului Alexandru Todea: ”Aici îi sus, îi sus, mai aproape de Isus!”.
  • În anul 1948, zece tinere din localitate au fost pregătite pentru a intra în mănăstire de către preotul care păstorea atunci parohia, părintele Comes Gheorghe, preot celibatar. Având în vedere contextul istoric traversat de Biserica Greco-Catolică, starea socială tensionată, urmată de perioada de persecuție, dorința celor zece tinere aspirante la călugărie s-a năruit. 
  • Mai mult, scoaterea din biserica parohială și din comunitate a preotului Gheorghe Comes au oprit demersul tinerelor de a intra în viața călugărească. Parohul a fost persecutat și trimis la mina de plumb din Baia Sprie, unde i-a fost afectată irecuperabil sănătatea.
  • În anul 1990, părintele Vasile Gherman, protopopul locului, cu sediul la Râciu, în amintirea acelor zece fecioare și a părintelui Gheorghe Comes, dar și pentru a reface legătura cu vechea mănăstire, începe demersurile în vederea realizării și ridicării unei mănăstiri în localitatea Nima Râciului. 
  • Astfel, la data de 5 mai 1991, are loc ”întemeierea sfintei mănăstiri de rit greco-catolic din Nima Râciului, protopopiatul Râciu, din Arhieparhia Bisericii Române Unite cu Roma Blaj” (cf. Hrisovului întemeierii mănăstirii). Sfințirea s-a făcut de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Alexandru Todea, la ceremonialul religios participând și părinții protopopi Gherman Vasile și Sabău Liviu, alături de preoții Dogaru Grigore, Poptămaș Dumitru, Moldovan Petru și Șarlea Simion. Îi amintim aici şi pe ctitorii acestui sfânt lăcaş de cult cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, domnul Ioan Huza, fiu al satului, împreună cu familia, care au construit şi o frumoasă casă parohială în apropierea mănăstirii.
  • Pe drumul de 1 km care duce la mănăstire este ridicată Calea Sfintei Cruci, în amintirea mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului. Lucrarea a fost realizată în anul 2014. De atunci, în fiecare an, creștinii de pretutindeni sunt așteptați să se roage Calea Sfintei Cruci la următoarele evenimente religioase: Ziua Crucii (14 septembrie), Duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci; în Vinerea Mare și cu ocazia ”Adormirii și înălțării cu trupul la cer a Maicii Domnului” (15 august).
  • Odată cu întemeierea mănăstirii, în fiecare an, în acest locaș dedicat rugăciunii (care servește și de biserică parohială), se organizează pelerinajul tradițional românesc cu ocazia ”Adormirii și înălțării cu trupul la cer a Maicii Domnului”. 
  • Pelerinajul începe în data de 14 august, fiind animat de diverse rugăciuni și pricesne mariane, până la revărsatul zorilor. În ziua de 15 august, dimineața, creștinii sosiți la mănăstire, alături de preoții prezenți, se roagă Calea Crucii, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii, în fața foișorului amenajat în fața lăcașului de cult (cf. catholica.ro și bru.ro). Răspunsurile la Sfânta Liturghie sunt date de corul Parohiei Târgu-Mureş I sau de alte coruri. După celebrarea liturgică, comunitatea locală oferă o agapă pelerinilor. 
  • Preoții care au oficiat în cadrul mănăstirii: Gherman Vasile (1990-1992); Comes Ovidiu (1992-1997); Comes Virgil (1997-2003); Narcis Martiniuc (2003-2008); Gabor Balint (2008-2010); Pop Adrian (2008-2013); din 2013 pr. Alexandru Dulău, absolvent al Facultății de Teologie Greco-Catolică Blaj, hirotonit preot în anul 2012, au contribuit an de an la organizarea unor evlavioase pelerinaje.
  • Sursa: Parohia Greco-Catolică Visuia, Facebook

Ştiri şi evenimente:



Harta cu mănăstirile din România şi străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii