Misiunea Română Unită, Greco-Catolică, Penzing - Viena, Austria

  • Hram: Coborârea Sfântului Spirit

Transmisiune în direct (LIVE):

  • -

Program liturgic:

  • Duminică:
  • 9.00 - Spovezi (mărturisiri)
  • 10.00 - Sfânta Liturghie

Program pastoral:

  • -

Capela ”Sf. Rochus”:

Capela ”Sf. Rochus” Penzing Viena, Austria

Albume foto:

Materiale video:

  • -

Diverse:

  • -

Scurt istoric:

  • Actuala Misiune Română Unită din Viena, fondată cu entuziasm și străduință în 1993 de către Părintele Vasile Luțai, s-a vrut de la început a fi continuatoarea uneia dintre ”cele mai rodnice și mai dezinteresate activități desfășurate de către o comunitate românească în exil. Este vorba de activitatea Misiunii Catolice Române din Austria...”
  • După cel de-al doilea Război Mondial Austria era asaltată de refugiați români fugiți din calea prigoanei și terorii comuniste instaurate în țară. Preotul Dr. Florian Müller de rit latin, expulzat și el din România în 1949, și-a arătat la Roma disponibilitatea de a ajuta refugiații români. Mons. Gerald O'Hara (fost nunțiu la București, expulzat la rându-i de către comuniști împreună cu Mons. John Kirk în același an) l-a recomandat Cardinalului Eugene Tisserant, prefectul Congregației Orientale, iar acesta l-a trimis la Colegiul Pio Romeno din Roma pentru a fi inițiat în ritul bizantin chiar de către, pe atunci, părintele Vasile Cristea, care avea să devină ulterior Episcop al Uniților din diaspora.
  • În noiembrie 1949 Pr. Müller a început deja activitatea ca prim oblăduitor al Misiunii Române din Austria. În strânsă colaborare cu Comitetul Român de la Salzburg acesta s-a îngrijit cu totală abnegație de toți românii din Austria. Avea cu el o împuternicire din partea Congregației Orientale de a servi ca preot tuturor românilor refugiați, indiferent de confesiune: uniți, catolici sau ortodocși. Sediul Misiunii a fost stabilit la Salzburg, pe Elisabethstrasse 38, iar alte centre au fost instituite la Linz, Innsbruck, Graz și Salzburg. În toți acești ani, activitățile religioase și culturale românești au însuflețit prezența românească din Austria la toate sărbătorile, inclusiv cele naționale (1 Decembrie, 24 ianuarie, 10 mai). Cu prilejul Anului Sfânt 1950, Misiunea a organizat și un pelerinaj la Roma, unde credincioșii au fost primiți în audiență de către Cardinalul Tisserant.
  • Din 1951 până în 1956 Misiunile Catolice Române se centralizează sub conducerea Monseniorului Kirk și astfel capătă prestanță și recunoaștere internațională. Acesta, ”în toate întrevederile lui cu miniștrii occidentali sau cu ambasadorii americani, paralel cu chestiunea religioasă din România (persecuțiile dezlănțuite contra Bisericii Unite), trata și problema situației politice a României căzute sub jugul Moscovei. A fost un neobosit avocat al cauzei noastre naționale. Monseniorul Kirk nu a fost numai un emerit reprezentant al Bisericii Catolice, ci și un exponent curajos al suferințelor poporului român.”
  • În 1953 pr. Florian Müller pleacă în Germania pentru a se ocupa de Misiunea Română de acolo, iar în locul său este numit în Austria părintele Vasile Zăpârțan. Acesta oficiază Sf. Liturghie lunar la Salzburg, Linz, Graz, Innsbruck, Kufstein, Viena până în 1957 când pleacă și el la München să preia Misiunea Română Unită din Germania, după retragerea pr. Müller. Comunitatea din Viena, păstorită de părintele Zăpârțan, se ruga în 1955 în Biserica Cavalerilor Teutoni din Singerstrasse 7. Românii din Viena se mai întâlneau, împreună cu comunitatea maghiară și în Casa Sigmund Freud din Berggasse 19, iar parohia a mai fost oaspete al Franciscanilor Minoriți în Alserstrasse 17 .
  • După cum aminteam mai sus, în 1960 Vasile Cristea, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma a fost hirotonit Episcop al Uniților din diaspora. Acesta a trimis să se ocupe de Misiunea Catolică din Austria cunoscuți preoți misionari ai exilului greco-catolic românesc, ca Octavian Bârlea ori Vicinius Petru Ulpiu. În timpul păstoririi acestora românii din Viena au activat și s-au rugat în diverse locații: Parohia Sf. Andrei din Linzerstrasse 422, Parohia Sf. Familie din Kernstockplatz 8 (astăzi Familienplatz 8), și, firește, Catedrala Sf. Barbara, dăruită de Maria Tereza în sec. al XVIII-lea credincioșilor uniți din Imperiu pentru fondarea unui Seminar greco-catolic. Episcopul Vasile Cristea, în timpul păstoririi sale, a vizitat comunitatea greco-catolică din Viena de 3 ori, atât la Sf. Barbara, cât și la Sf. Andrei și Biserica Elisabetinelor, Landstrasser Hauptstrasse 4a, unde au fost găzduiți uniții o scurtă perioadă.
  • Sursa: bru-austria.at

Ştiri şi evenimente:



Harta cu parohiile şi comunităţile din străinătate (diasporă):


Vizualizaţi harta mărită (pe tot ecranul)

Comentarii

  1. Mulţumim părintelui Vasile Luţai pentru acordul datelor personale (e-mail, telefon), pentru informaţii şi fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumim diaconului Felician Petru Vladu pentru acordul datelor personale (e-mail, telefon) şi pentru informaţii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu